Bisnes

Cara Buat Duit Melalui Menulis

Sebenarnya ramai yang boleh jadi penulis buku !!!

Tapi sebab tak tahu cara nak mula kat mana. Menyebabkan mereka tidak meneruskan hasrat ini.

Jadi untuk harini admin akan kongsikan tip ataupun cara untuk menjadi penulis buku dengan jayanya

 1. Bina rangkaian


  Jadikan facebook sebagai medium untuk anda asah bakat penulisan di samping anda akan dapat bina rangkaian.

 2. Semangat/Motivasi


  Ini merupakan kunci utama untuk menjadi penulis buku sekiranya anda jadi penulis buku tapi tidak mempunyai semangat yang jitu. Anda perlu mempunyai motivasi yang tinggi dan tidak cepat mengalah supaya tidak menjadi seperti “hangat-hangat tahi ayam”

 3. Fokus kepada kemahiran/minat anda


  Untuk menjadi penulis yang berjaya pada peringkat awal ini. Anda hanya perlu fokus kepada bidang yang paling anda minati sebagai contoh anda meminati bidang masakan. Jadi anda pilih bidang tersebut untuk dijadikan modal untuk anda menulis

 4. Hasilkan Blog


  Anda mesti pernah dengar istilah “Blogger”. Dengan menjadi penulis blogger anda bukan sahaja mengumpul peminat blog anda malah dapat jana pendapatan sampingan

 5. Jadi “Ghost Writer”


  Haa ini merupakan cara terbaik untuk anda jadi penulis pada peringkat awal. Pada peringkat ini anda hanya bantu penulis sebenar untuk menulis buku@novel. Melalui cara ini anda dapat kembangkan idea anda bukan pada satu topik sahaja. Tetapi ianya menyeluruh.

Tak Susah Kalau Anda Usaha

Pada peringkat awal ini anda akan menghadapi pelbagai dugaan dan cabaran. Tetapi anda janganlah berputus asa. Jangalah berhenti di separuh jalan untuk menjadi penulis yang berjaya.

Mereka yang menjadi penulis yang berjaya pun bermula dengan susah dan mendapat panduan yang betul untuk menjadi penulis.


Untuk itu dapatkan panduan menulis dengan klik button dibawah untuk membantu anda mendapat panduan menulis yang lengkap sehingga menjana pendapatan ribuan ringgit.

Show More
Back to top button