Bisnes

Panduan Bisnes Homestay

Mari Saya Tunjukkan Kepada Anda, Bagaimana Nak Menguruskan Homestay Hingga Menjadi Rebutan Ramai Pelawat Untuk Menempah…Bukan Sehari atau Dua hari.. Tetapi Berhari-hari!

Ini Sedikit Bukti Homestay Yang Menerima Tempahan Berhari-hari!

Berita Baiknya! Anda Juga Boleh TIRU Cara Ini Dan Rasai Sendiri Nikmat TEMPAHAN MASUK BERTUBI-TUBI ke Homestay Anda!

Assalammualaikum salam hormat buat rakan-rakan pengusaha homestay dan BAKAL pengusaha homestay!

Adakah anda merancang untuk menjadikan rumah anda yang kosong sebagai sebuah homestay?

Atau..
Adakah anda sudah mempunyai homestay, tetapi, tempahan yang diterima .. lebih banyak daripada cengkerik yang berbunyi “krik ! krik!”.. berbanding orang yang sebenar?

Atau…
Anda sudah ada homestay dan sudah ada yang menempah dan tinggal di homestay anda, TETAPI, banyak pula masalah yang dihadapi seperti barang selalu rosak dan hilang? Runner nak bagi kunci selalu hilang? Tension melayan karenah pelanggan?

Jangan risau!

Izinkan saya berkongi pengalaman rakan saya di dalam hal-hal berkaitan menguruskan homestay!
Insyallah, ianya bermanfaat dan akan dapat membantu anda menguruskan homestay anda dengan lebih berkesan dan lancar!

Siapakah Beliau?

Baiklah! Sebelum saya bercerita panjang lebar lagi, izinkan saya memperkenalkan rakan saya terlebih dahulu!

Nama beliau Faridil Atras , beliau adalah pemilik kepada rangkaian homestay Fardain Place yang mana, telah beliau mulakan sejak tahun 2014.

Alhamdulillah, dalam masa 4 tahun beliau menjalankan dan menguruskan bisnes homestay ini, beliau telah berjaya mengembangkan rangkaian homestay beliau ini dari 1 buah sewaktu bermula, kepada 8 buah homestay di seluruh Malaysia. Pelanggan-pelanggan yang menetap di homestay beliau juga bukanlah sekadar rakyat Malaysia, tetapi ada yang datang dari Perancis, Korea, Mesir, Jepun, China, US dan banyak lagi dari serata dunia.

Izinkan beliau share beberapa keping gambar homestay beliau dan juga gambar beliau bersama pelanggan-pelanggan yang pernah bermalam di homestay beliau

Alhamdulillah, sepanjang tempoh 4 tahun ini juga, homestay beliau telah menerima beberapa anugerah dan pengiktirafan, antaranya, Anugerah Superhost Oleh pihak AirBnB pada tahun 2015 dan Anugerah Guest Review dari pihak Booking.com pada tahun 2017.

Cabaran Urus Bina Homestay

Mengurus Homestay ini memang ada banyak juga cabarannya.

Cabaran yang paling besar.. adalah untuk mendapatkan pelanggan dan memastikan homestay kita sentiasa penuh dan mendapat tempahan.

Paling kurang, dalam sebulan, perlu dapatkan 7 hari tempahan, barulah balik modal dan berbaloi orang kata. Tapi, Alhamdulilah, di Fardain Place, secara purata homestay beliau mendapat tempahan sekitar 25-30 hari setiap bulan.

Ini sedikit bukti screen shoot tempahan yang beliau perolehi dari web AirBnB untuk homestay beliau! Boleh dikatakan, hampir setiap bulan, ianya hampir penuh dengan tempahan!

api tengok keadaan juga la.. contohnya, macam hujung tahun, ketika musim cuti sekolah, selalunya memang akan penuh! full 30 hari orang booking.

Manakala pada musim-musim biasa, kadar tempahan yang beliau terima adalah sekitar 25 hari untuk setiap bulan.

Sepanjang beliau menguruskan homestay ini, memang pelbagai pengalaman dan ragam manusia yang beliau temui. Maklumlah, homestay beliau ini bukan sahaja ditempah oleh rakyat Malaysia, tetapi ia juga turut menjadi pilihan pelawat-pelawat dari luar negara. Semuanya ada perangai dan karenah masing-masing.

Namun begitu, alhamdulillah dengan menggunakan dokumen dan sistem pengurusan yang betul, semua masalah yang muncul, dapat diurus dan ditangani dengan lancar dan baik.

Macam Mana Beliau Urus Bisnes Homestay?

Sejak kisah beliau dipaparkan di suratkhabar, memang banyak pertanyaan yang beliau terima dari rakan-rakan dan pengusaha homestay yang lain!

Pada mulanya, beliau cuba juga layan dan jawab satu-persatu persoalan tersebut di facebook dan whatsapp.
Namun begitu, semakin hari, semakin banyak soalan yang ditanya dan semakin ramai yang bertanya soalan yang sama berulang-ulang kali…

Maka dari situ, tercetuslah idea beliau untuk kumpulkan semua persoalan itu dan beliau jawab semua persoalan tersebut di dalam bentuk ebook panduan secara langkah demi langkah

Maka, dengan itu, terhasillah ebook pertama tulisan beliau yang berjudul….

Jutawan Homestay – Panduan Urus Homestay Gaya Jutawan!

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda

Apakah Isi Kandungan Ebook Ini?

Bahagian 1 : Pemiilihan & Pemilikan Homestay

Bahagian 2 : Penyediaan Homestay

Bahagian 3 : Pemasaran Homestay

Bahagian 4 : Menyambut Tetamu Check-in

Bahagian 5 : Selepas Pelanggan Check-out!

Bahagian 6 : Mengembangkan Bisnes Homestay

Berapakah Nilai Ebook Ini ???

Baiklah!

Bagi anda yang bersedia untuk belajar dengan cepat tentang cara menjalankan dan menguruskan homestay menerusi pengalaman beliau.

Beliau tawarkan kepada anda ebook ini dengan harga…. RM270 sahaja!

Pelaburan yang anda buat untuk mendapatkan ilmu mengurus homestay ini adalah tersangat – sangat murah jika hendak dibandingkan dengan ilmu serta manfaat yang akan anda perolehi setelah memiliki ebook ini!

Anda hanya perlu mendapatkan seorang pelanggan bermalam selama 1-2 malam sahaja di homestay anda untuk menampung kos pelaburan anda mendapatkan ilmu di dalam ebook ini!

Saya pasti, dengan mengaplikasikan ilmu yang terdapat di dalam ebook ini, bukan sekadar 1 atau 2 orang yang akan menempah homestay anda, tetapi, insyallah, berpuluh-puluh dan beratus-ratus orang akan berebut-rebut ingin menempah dan menetap di homestay anda!

Tapi… untuk anda yang bertindak segera dan mendapatkan ebook ini hari ini juga, beliau akan berikan harga istimewa , iaitu pada harga hanya RM150 sahaja!

Betul ke? Ya, Jangan terkejut! Hanya RM150 sahaja!

Jika! Baik anda dapatkan ia sekarang sebelum beliau bertukar fikiran dan menaikkan harga ebook ini!
Klik butang “Dapatkan Sekarang!” di bawah untuk lakukan tempahan …

Nanti Dulu! Ada Bonus PERCUMA untuk Anda!

Bagi anda yang bersedia untuk mendapatkan ebook Jutawan Homestay ini hari ini juga! Tidak lengkap rasanya jika beliau tidak memberikan anda hadiah bonus!

Jadi, sebagai tanda penghargaan diatas kesudian anda untuk mendapatkan ebook ini sekarang!

Beliau akan berikan anda 4 buah bonus tambahan secara PERCUMA kepada anda untuk memantapkan lagi ilmu anda di dalam menjalankan dan menguruskan bisnes homestay ini

Bonus #1 : Template Dokumen Pengurusan Homestay (Bernilai RM70)

Dengan template ini, anda sudah tidak perlu susah-susah dan tercari-cari, macam mana nak buat resit, borong order, borang maklumbalas dan sebagainya! Beliau berikan anda semua dokumen pengurusan homestay ini kepada anda dalam bentuk MS Word.

Anda hanya perlu tukar logo, nama dan alamat homestay anda sahaja!
Antara dokumen yang terdapat dalam Bonus #1 ini ialah

  • Template borang tempahan
  • Template borang maklumbalas
  • Template checklist
  • Template Invoice
  • Template Resit
  • Template Penjanjian Penyewaan
  • Template Borang Perjanjian Deposit

Bonus #2 : 5 Teknik Extra Income (Bernilai RM50)

 Ya! Selain menjana pendapatan dan keuntungan dari menyewakan homestay anda kepada pelawat, sebenarnya, ada banyak lagi cara yang boleh anda lakukan untuk menaikkan lagi pendapatan anda.

Di dalam ebook bonus kedua ini, beliau dedahkan 5 teknik yang boleh anda lakukan untuk menambah pendapatan bisnes homestay anda!

Ianya mudah dan pelanggan homestay anda memang bersedia dan gembira untuk membayar anda lebih banyak jika anda mengaplikasi 5 teknik ini pada homestay anda!

Bonus #3 : 10 Rahsia Pelaris Homestay (Bernilai RM100)

Ini adalah bonus yang paling power dan terbaik. Di dalam ebook bonus ini, beliau dedahkan 10 perkara yang menjadikan homestay beliau berebut-rebut orang nak tempah dan duduk.

Tidak-tidak! Beliau tidak gunakan khidmat pawang, bomoh, tangkal, makhluk halus atau perkara-perkara yang syirik untuk melariskan homestay saya. Rahsia pelaris yang beliau dedahkan di dalam ebook ini adalah sah dari segi undang-undang negara dan juga undang-undang syarak agama islam.

Anda pasti akan teruja mengetahui isi kandungan ebook ini!

Dengan ketiga-tiga bonus hebat ini, saya pasti anda akan dapat melonjakkan jumlah tempahan dan pelawat yang mahu menginap di homestay anda kelak!

Tiada lagi bunyi krik-krik setiap hari di homestay anda!

Bonus #4 : Facebook Group Support! (Tidak Ternilai)

Ya! Jika anda mendapatkan ebook Jutawan Homestay ini hari ini, beliau juga akan menjemput anda untuk menyertai Facebook Group khas yang dibina khusus untuk pemilik-pemilk ebook Jutawan Homestay ini!

Di dalam group tersebut, anda boleh berinteraksi dengan rakan-rakan pengusaha homestay yang lain, serta bertanyakan soalan, dapatkan tips, serta info-info terbaru berkaitan bisnes Homestay!

Kita akan membentuk satu komuniti pengusaha-pengusaha homestay bergaya “jutawan” menerusi group ini!

Usah Berlengah! Dapatkan Sekarang!

Baiklah, usah berlengah lagi… dapatkan panduan ini sekarang.

Pelaburan anda sebanyak RM150 hari ini mungkin menjadi titik tolak kepada perubahan hidup anda selepas ini. Ianya mungkin menjadi batu loncatan kepada bisnes homestay yang telah anda lakukan selama ini.


Show More
Back to top button