Bisnes

5 Perkara PENTING Sebelum Memulakan Ternakan Kambing

Masa depan serta potensi keuntungan projek ternakan anda bergantung sepenuhnya kepada persediaan ini!

Memiliki sebuah ladang ternakan kambing yang luas, dipenuhi dengan baka-baka kambing yang 3G (gemuk, gebu, gempal) SERTA mampu menjana keuntungan lumayan hasil daripada ternakan kambing merupakan impian setiap penternak..

Itu belum lagi ditambah dengan permintaan dari dalam dan luar negara untuk mendapatkan daging-daging serta susu kambing.. Fuh, sungguh bahagia jika ia jadi kenyataan!

Ia bukanlah sesuatu yang tak masuk akal kerana pada tahun 2020 lepas sebanyak 12,000 ekor kambing diimport ke negara kita terutamanya menjelang musim perayaan. Ini menunjukkan ada permintaan yang tinggi terhadap daging kambing.. Ianya tidak mustahil untuk dicapai!

Tapi langkah pertama untuk mencapai impian tersebut adalah dengan mempersiapkan diri anda dengan 5 perkara yang paling penting ini..

1 – Persiapan Perancangan & Mindset

Memiliki perancangan yang jelas adalah kunci kepada kejayaan sesebuah projek ternakan walaupun anda mahu memulakannya secara kecil-kecilan. Mindset yang betul sangat penting bagi memastikan anda tidak membuat kesilapan yang merugikan anda pada masa depan.

2 – Persiapan Fizikal & Mental

Menternak kambing merupakan satu kerja yang memerlukan tenaga yang banyak jika anda tidak mampu mengupah orang lain.. Nak cari tanah, tanam rumput, bina kandang, jaga kambing dan sebagainya.. Mental dan fizikal anda perlu kekal sihat untuk memastikan ia berjaya.

3 – Persiapan Ilmu

Dalam apa jua bisnes, ilmu sangatlah penting kerana tanpa ilmu, segala kerja anda pasti tidak menjadi dan hanya sia-sia sahaja. Jadi sebelum mulakan projek ternakan kambing, pastikan anda belajar ilmu ternakan yang betul serta menghadiri latihan berkaitan dengan penternakan kambing.

4 – Persiapan Modal

Dalam penternakan kambing ini, persiapan modal adalah sangat penting kerana anda perlu ada tanah yang sesuai, membina kandang yang selesa untuk kambing, kos dapatkan baka kambing, kos utiliti dan sebagainya. Anda boleh guna duit sendiri, meminjam daripada ahli keluarga dan rakan-rakan ataupun meminjam dari bank (untuk projek skala besar).

5 – Persiapan Networking

Satu perkara yang sering kita terlupa ialah kita sangat perlukan networking yang luas untuk memastikan projek ternakan kambing kita dapat dimulakan dengan lancar. Mempunyai jaringan networking dengan para penternak lain terutamanya yang sudah berjaya, para pembekal makanan kambing dan sebagainya sangat penting untuk memudahkan projek ternakan anda.

5 perkara ini sangatlah penting jika anda mahu berjaya dalam projek ternakan kambing anda walaupun anda memulakannya secara kecil-kecilan..

Ada MODAL tapi tiada ILMU, projek anda hanyalah sia-sia dan merugikan anda..

Ada ILMU tanpa TINDAKAN pula hanyalah membuatkan impian anda sekadar angan-angan kosong yang takkan jadi kenyataan!

Jadi adakah anda benar-benar bersedia untuk memulakan projek ternakan kambing yang benar-benar menguntungkan ini?

Pelajari cara sebenar penternakan kambing yang menguntungkan ini dengan klik button di bawah !!

Show More
Back to top button