Bisnes

Tip Untuk Kurus

Saya just nak share sikitlah pengalaman saya ya… 3 tahun lepas… saya pernah mencapai berat yang paling berat dalam hidup saya.. iaitu 87kg. Bagi anda mungkin ianya tidaklah berat mana, tapi bagi saya yang kategori tubuh kecil ini.. berat 87kg tu memang cukup menampakkan pipi saya menjadi sangat temban dan perut yang sedikit boroi dan terpaksa memakai seluar bersaiz 36 inchi.

Bukanlah saya tak pernah berusaha untuk turunkan berat badan atau sekurang-kurangnya, kekalkan pada berat yang ideal dari segi BMI… tapi kebanyakkan usaha kurang menjadi.

Saya pernahlah dengar-dengar dan baca tips dari sana sikit, sini sikit… ada yang kata, nak kurus tak boleh makan nasi, ada yang kata, tak boleh makan malam, ada yang kata kena pergi joging, ada yang suruh try makan ubat itu ubat ini dan macam-macamlah untuk kurus.

Dengan mendengar dan mengambil tips sana sikit sini sikit itu.. ianya tidak begitu membantu.

Jadi, apa yang saya buat…
Satu hari, saya bangun dari tidur… saya setkan matlamat..
Saya betul-betul nak kurus!

Kali ini saya serius dan saya akan gunakan teknik “iqra” yang pernah saya amalkan sewaktu muda-muda dulu.

Ah ha! Apa benda pulak teknik “iqra” tu?


Teknik ini adalah teknik ciptaan saya sendiri.
Ianya adalah satu teknik dimana, saya akan meluangkan masa selama 1-2 bulan untuk mencari dan membaca (iqra) sebanyak mungkin ilmu tentang sesuatu topik.

Dalam teknik “iqra” ini…
Saya akan luangkan masa mencari dan membaca beratus-ratus artikel, baca beberapa buah buku atau ebook, tonton berpuluh-puluh video, masuk seminar/webinar, join group-group di fb/wasap/telegram yang membincangkan pasal sesuatu topik yang ingin saya pelajari itu.


Dulu, saya akan buat teknik iqra ini selama 6 bulan…. tapi sekarang, 1-2 bulan sahaja sudah memadai.

Sebab dulu (tahun 2000) sumber ilmu dan rujukan itu tidak banyak , sekadar buku & artikel-artikel di blog…. tapi sekarang (2020), sumber ilmu tu dah ada banyak.. sama ada dalam bentuk blog, ebook, video, fb, telegram, webinar dan sebagainya. Jadi, proses pembelajaran itu dapat dipendekkan.

Tujuan utama teknik “iqra” ini, adalah untuk saya dapatkan sebanyak mungkin info tentang sesuatu topik agar saya dapat gambaran yang jelas ( “The Big Picture”) bagaimana sesuatu perkara itu berfungsi ( “How it works”).

Contohnya, dalam kes projek kurus ini… setelah membuat teknik “iqra” , barulah saya faham.. bagaimana sebenarnya tubuh badan berfungsi… apa punca sebenar yang menjadikan seseorang itu jadi gemuk, dan bagaimana cara yang sebenar-benarnya untuk turunkan berat badan.

Jadi, setelah saya dah betul-betul faham.. barulah saya start dan praktikkan ilmu-ilu yang saya dah dapat sewaktu proses teknik iqra.


Akhirnya.. dalam masa setahun lebih.. saya berjaya turunkan berat badan saya dari 87kg.. kepada 75 kg…. seluar dari saiz 36 kini dah boleh pakai semula saiz 33.

Kalau dikira-kira, penurunan berat badan saya tidaklah begitu drastik dan cepat seperti mana orang-orang lain yang boleh turunkan berat badan mereka sebanyak 20-30kg dalam masa 1-2 bulan….

Saya, mengambil masa setahun lebih untuk turun sebanyak 13kg. .. iaitu lebih kurang 1kg sahaja setiap bulan.

Kisah kejayaan saya turun berat badan ini, tidaklah “seksi” dan “wow” sangat…

Tapi.. bagi orang yang “tahu” dan ada “ilmu”…
Hakikat sebenarnya… turun berat badan secara sedikit demi sedikit inilah yang sebenarnya adalah merupakan cara yang paling terbaik.

Ianya lebih selamat dan bertahan lama… berbanding.. orang yang turun berat badan dalam tempaoh 3-4 bulan secara mendadak. Pada kebiasaannya.. orang yang jadi kurus dengan cepat ini, perubahan itu tidak akan bertahan lama dan mereka akan menjadi gemuk semula dengan cepat dalam masa beberapa bulan kemudian.

Alhamdulilah.. sekarang dah masuk 2 tahun, berat badan saya maintain sekitar 72-75kg sahaja. šŸ™‚

Apa yang saya ingin sampaikan disini sebenarnya… “ilmu” itu adalah sangat penting apabila kita ingin menjalankan sesuatu projek atau plan.

Bagi orang islam.. kita selalu dengarkan kata-kata imam Syafi’i ini yang berbunyi..

 ā€œBarangsiapa yang menginginkan dunia maka hendaklah dengan ilmu, barangsiapa yang menginginkan akhirat, maka hendaklah dengan ilmuā€.

Jadi, usah terlalu kedekut untuk melabur dalam ilmu.. jika tidak ada duit untuk dilabur bagi mendapatkan ilmu dengan cepat.. maka, laburkan masa untuk mencari ilmu

Oh ya! Klikjer ada terbitkan sebuah panduan kurus yang dinamakanĀ Formula Kurus, boleh dapatkan panduan tersebut jika anda ada plan untuk jalankan projek kurus sewaktu tempoh lockdown ini.

Show More
Back to top button