Jawatan Kosong

Tip Jadikan Anak Pandai Matematik

FORMULA YANG DIDEDAHKAN INI DAPAT MENJADIKAN ANAK MAMPU FOKUS DAN MULA BERMAIN DENGAN RUMUS MATEMATIK

Selesaikan Masalah TIDAK SUKA, FOBIA, Dan MALAS Mengira Dengan Video TikTok!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Saya Dr. Salbiah Salleh.

Lebih 80,000 orang murid (19.5%) GAGAL dalam subjek Matematik UPSR 2018 dan 70,000 (16.87%) murid GAGAL dalam subjek Matematik UPSR 2019.

Analisi dua tahun ini menunjukkan hampir 20% murid masih tidak mencapai tahap minimum. Ini bermakna tidak mampu menguasai pengetahuan dan kemahiran Matematik. 

Data PISA (Programme for International Assessment) 2018 yang terkini menunjukkan kemahiran Matematik murid Malaysia berada di ZON MERAH. Hanya mencapai tahap 440 iaitu berada di bawah aras purata OECD iaitu 489. Jauh ditinggalkan oleh China (591) dan Singapura (569)

Anak anda mungkin akan menjadi sebahagian daripada angka statistik kegagalan jika tidak berbuat sesuatu! Tapi anak-anak kurang berminat mempelajari Matematik. Mereka menganggap Matematik itu membosankan. Bagi mereka Matematik hanya kepada murid yang pintar, cerdas dan genius.

Namun saya yakin, anda percaya anak-anak anda sebenarnya seorang yang hebat dan berbakat.

Cuma mereka kurang didedahkan dengan formula mudah kiraan Matematik menyebabkan mereka merasakan Matematik sebagai ‘killer subject’. Lagi-lagi berdepan dengan pelbagai cabaran. Salah satunya, cabaran daripada media sosial yang banyak membekalkan hiburan kepada anak-anak menyebabkan mereka tiada pilihan tetapi hanya melihat video yang tidak memberi sumbangan ilmu. Saya juga seperti anda, seorang ibu yang mahukan terbaik untuk anak-anak.

Jika anak tidak didedahkan dengan teknik dan formula matamatik yang menarik dan menyeronokkan, akibatnya :

  • Anak-anak akan sentiasa menjauhkan diri daripada subjek Matematik. Minda mereka akan di’program’ bahawa soalan Matematik itu sukar dan memerlukan masa yang lama untuk diselesaikans
  • Anak-anak akan sentiasa menjauhkan diri daripada subjek Matematik. Minda mereka akan di’program’ bahawa soalan Matematik itu sukar dan memerlukan masa yang lama untuk diselesaikans
  • Minat yang semakin berkurang menyebabkan mereka hilang motivasi untuk belajar Matematik. Kesan jangka masa panjang, mereka akan ketinggalan dalam subjek Matematik kerana fobia dengan nombor s
  • Apabila menggunakan Media Sosial seperti Tik Tok, mereka lebih tertarik dengan video hiburan sahaja. Kesannya, screen time hanya digunakan kepada suatu yang tidak berfaedah dan membuang masas
  • Jika darjah 1 sudah pandai menyebut perkataan rogol, fuck, romen, melancap apa semua, bayangkan apa yang akan berlaku kepada budak ini kelak? Sekarang bayangkan pula jika kanak-kanak berkenaan adalah  kawan anak kita di sekolah?

Matematik Sebenarnya Mudah, Tetapi Anak-Anak Fobia, Tidak Minat Dan Tidak Bermotivasi Dengan Nombor. Nak Tahu Apa Sebabnya?

Saya sentiasa mengikuti perkembangan prestasi murid Malaysia dalam pentaksiran PISA (Programme for International Assessment). Murid kita masih berada di ranking paling bawah dalam bidang Matematik. Peperiksaan ini diduduki oleh murid sekolah menengah dari seluruh dunia tetapi mengapa murid kita sentiasa berada di ranking bawah dalam zon merah. Hal ini sangat membimbangkan.

Saya merasakan masalah ini bukan hanya berkait dengan silibus atau persekitaran sahaja. Tetapi kemerosotan ini juga mungkin berpunca daripada peringkat bawah lagi iaitu masalah penguasaan konsep asas Matematik. Kebanyakan murid yang gagal menunjukkan prestasi baik dalam Matematik sekolah menengah sebenarnya FOBIA dengan nombor.

Mereka tidak mempunyai motivasi dan minat untuk belajar tentang nombor kerana bagi mereka nombor itu susah! Menjumlahkan nombor itu membingungkan! Apatah lagi masa singkat diberikan dalam peperiksaan menyebabkan mereka selalunya meninggal jawapan kosong tanpa jawapan. 

Ingat Tak Lagu “Tik Tok Tik Tok, Bunyi Jam Didindingku”…?

Buku-buku Matematik atau seminar Matematik di luar negara sebenarnya banyak membongkarkan formula mudah kiraan Matematik. Formula ini disebar luas, dipraktiskan samada di sekolah secara formal atau secara tidak formal. Konsepnya ialah bermain dengan nombor. Berteka teki dengan nombor. Ini penting supaya otak terlatih dengan kiraan congak yang pantas
Generasi Tik Tok ini juga terdedah dengan banyak unsur negatif dalam dunia Tik Tok.

Sebagai contoh challenge yang tidak masuk akal dan membahayakan serta praktis tarian yang menghakis nilai harga diri muslim. Tik Tok tidak salah, yang menjadi masalah kandungannya lebih banyak kepada hiburan. Anak-anak kita tidak mempunyai pilihan yang banyak untuk belajar melalui Tik Tok. Maka, saya merasakan satu tanggung jawab besar untuk terjun ke dunia Tik Tok untuk menghasilkan pendidikan melalui Tik Tok.

MEMPERKENALKAN

Ebook OK merupakan singkatan bagi Otak Kalkulator. Ebook ini mengandungi 5 topik utama yang membongkarkan 5 formula kiraan mudah tanpa menggunakan kalkulator walaupun menggunakan nombor yang besar. Teknik kira pantas yang diperkenalkan merupakan teknik rekreasi Matematik yang jarang didedahkan oleh mana-mana buku Matematik.

Ebook ini mampu menyelesaikan masalah TIDAK SUKA Matematik, menghilangkan rasa FOBIA pada nombor serta MALAS mengira. Formula yang didedahkan ini dapat menjadikan anak-anak mampu fokus dan mula bermain-main dengan formula Matematik.

Kandungan Ebook Otak Kalkulator

Otak Kalkulator adalah Ebook yang terdiri daripada 5 formula khas mengira. Masing-masing diiringi dengan 5 rakaman video pengajaran yang menerangkan setiap formula Otak Kalkulator yang mudah difahami. Formula yang diajarkan adalah seperti berikut:Z

  • OK 1 – Formula mudah mengira hasil darab nombor ratus
  • OK 2 – Formula mudah mengira hasil darab 22
  • OK 3 – 1 saat menolak nombor 9
  • OK 4 – Formula mudah darab nombor puluh dan nombor sa
  • OK 5 – Formula mudah mengira hasil darab nombor puluh

Disampin itu, anda juga akan dapat 1 Set Latih Tubi yang mengandungi 100 soalan beserta skema lengkap untuk membantu anak-anak mengukuhkan ingatan dan pemahaman.

Anda Bukan Sahaja Terima Satu Ebook, tapi juga 12 Pengajaran Tambahan Dalam Bentuk Video Tiktok

Otak Kalkulator mampu mengalih perhatian anak-anak yang suka melihat Tik Tok hanya untuk berhibur tetapi menukar kepada Tik Tok untuk belajar. Kita tidak mampu menyekat gelombang hiburan dan luasnya dunia tanpa sempadan di luar sana tetapi kita boleh menyediakan kandungan yang lebih baik untuk hiburan anak-anak.

Otak Kalkulator memecah tembok Tik Tok dengan menghasilkan satu pembelajaran menarik melalui medium hiburan. Anak-anak akan mempunyai alternatif menggunakan Tik Tok bukan sekadar hiburan tapi medium pengajaran menarik dan berkesan.

Siapa Saya Untuk Berkongsi Ilmu Matematik Ini?

Dr. Salbiah bt Mohamed Salleh pemegang Ijazah Kedoktoran Pengukuran dan Penilaian,  seorang guru yang berpengalaman luas iaitu lebih 17 tahun dalam dunia pendidikan berganding bahu dengan Cikgu Mohd Fadli Salleh, guru viral yang banyak memenangi anugerah peringkat kebangsaan.

Kami telah menghasilkan beberapa siri ebook Matematik yang berjaya mendapat maklum balas sangat positif daripada ibu bapa dan anak-anak. Keterujaan anak-anak apabila didedahkan dengan cara mudah mengira Matematik dalam Marvel Maths mendorong kami menghasilkan buku seumpama itu dengan tajuk Otak Kalkulator.

Dr. Salbiah Mohamed Salleh merupakan guru yang telah memenangi pelbagai anugerah pembelajaran inovatif dan kreatif daripada dalam dan luar negara. Antaranya ialah 2 Gold Awards dan The Most Outstanding Innovators dalam pertandingan Virtual Innovation Challenge (VIC 2020), Anugerah Emas dalam PIP 2020 iaitu pertandingan inovasi bertaraf antarabangsa. Dalam pertandingan NCBPi2019, Dr. Salbiah turut dianugerahkan Anugerah Emas melalui hasil inovasinya iaitu Genius Map (G-Map). Terkini projek yang dibimbing oleh saya telah terpilih untuk mewakili Malaysia ke Brazil dalam projek Design for Change.

Saya juga kerap dijemput oleh KPM untuk berkongsi tentang pengalaman dan tips-tips kejayaan dalam bidang pendidikan. Merupakan pakar rujuk yang dilantik oleh pelbagai IPT dalam negara iaitu Universiti Malaya dan Universiti Kebangsaan Malaysia.

BONUS GIFT KHAS

Formula Marvel Maths DAMA, DALULUH dan DALAS

Saya nak pastikan anak anda mendapat teknik-teknik yang terbaik dan menyeronokkan supaya anak terhibur sepanjang menelaah kandungan Otak Kalkulator. Oleh hal demikian, Otak Kalkulator juga turut menyelitkan 3 siri ulangkaji Marvel Maths iaitu formula DAMA, DALULUH dan DALAS. Ebook Marvel Maths merupakan ebook pertama yang mendapat sambutan paling hangat. Paling istimewa untuk pembeli Ebook OK, terdapat 3 formula rahsia dalam Marvel Maths akan dikongsi kepada anda.

Ini Perubahan Yang Bakal Anda Lihat Setelah Mengaplikasikan Kandungan Dalam Panduan Ini!

Ebook ini adalah pertama di pasaran yang disertakan video pengajaran Tik Tok. Ianya mudah difahami dan diterangkan menggunakan grafik yang menarik. Ia dihasilkan oleh Cikgu Fadli Salleh, seorang guru viral yang berpengalaman luas mengajar dan menghasilkan ebook Matematik. Berganding bahu dengan Dr. Salbiah Mohamed Salleh, yang juga berpengalaman menghasilkan ebook Matematik yang dijual lebih daripada 3000 set dalam tempoh beberapa bulan sahaja. Ianya dihasilkan supaya anak anda:Z

Menambah motivasi diri anak-anak terutama yang masih fobia dengan nombor.

Otak Kalkulator bukanlah silibus yang diajar dalam kelas tetapi ia merupakan rekreasi Matematik yang mengumpulkan formula mudah membuat kiraan Matematik.Z

Mampu mengira dan mencongak lebih pantas tanpa bergantung kepada kalkulator

Melalui pendedahan formula ini, anak-anak akan mampu melakukan kiraan pantas, melatih otak untuk mengira walaupun tanpa kertas atau pensel dan mampu melakukan congakan tanpa kalkulator.Z

Lebih berminat dan bersemangat setiap kali guru matematik masuk kelas dan tak sabar nak belajar topik seterusnya

Latihan berpanjangan pasti akan menajamkan minda seterusnya menimbulkan minat mendalam terhadap Matematik apabila diajar di sekolah.

Minat terhadap Matematik akan menjadikan anak-anak ini lebih seronok untuk belajar Matematik di dalam kelas.

“People with great passion will make the impossible happen”. Maka tidak mustahil untuk kita keluar dari kelompok zon merah dalam ujian PISA pada masa akan datang.

Tekan butang “SAYA NAK ORDER” untuk akses segera!

Show More
Back to top button