Info Kerjaya Kerajaan

Persediaan Yang Perlu Dilakukan Sebelum Menghadapi Temuduga

Berikut merupakan senarai persediaan yang perlu dilakukan oleh calon sebelum menghadapi temuduga

 1. Selidik Latar Belakang Syarikat

  Sebelum menghadapi temuduga, selidik latar belakang syarikat dahulu. Periksa laman web rasmi mereka terlebih dahulu, kemudian beralih ke sumber lain. Sekiranya ada ulasan pelanggan atau pekerja, pelajari dan kenal pasti sesuatu yang mungkin mengubah keputusan anda untuk bekerja dengannya. Ini juga akan mempersiapkan anda untuk menjawab segala pertanyaan berkaitan dengan syarikat, Pada masa yang sama dapat membuktikan kepada panel temuduga bahawa anda mempunyai ilmu pengetahuan dengan syarikat tersebut.

 2. Siapkan satu set soalan

  Pada akhir temuduga, kebanyakan panel temuduga akan memberikan peluang kepada anda untuk bertanyakan beberapa soalan. Dengan menyediakan soalan kepada panel temuduga ini akan menunjukkan bahawa anda mempunyai minat yang lebih besar dalam jawatan yang dimohon dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai syarikat itu.

 3. Lakukan Sesi Temuduga Palsu (Olok-Olok)

  Cari seseorang yang anda percayai atau yang berpengalaman dalam sesi temuduga. Tugaskan mereka untuk beetanyakan soalan berkaitan dengan jawatan yang akan dimohon anda. Galakkan mereka untuk mencari atau mengemukakan soalan tambahan juga .

 4. Print Resume Anda

  Walaupun panel temuduga mempunyai resume anda dalam bentuk “Softcopy”, banyak panel temuduga lebih berminat melihat salinan fizikal semasa sesi temuduga. Oleh itu, cetak beberapa salinan sebelum anda menghadapi temuduga sebagai persediaan untuk mereka. Selain itu, sekiranya mereka mengemukakan sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan resume anda, anda dapat merujuknya

 5. Makan makanan yang sihat

  Makan makanan yang sihat beberapa jam sebelum menghadapi temuduga. Pertimbangkan makanan yang kaya dengan protein, lemak sihat dan serat

 6. Bersihkan dan seterika pakaian anda

  Sekurang-kurangnya sehari sebelum sesi temuduga anda dijalankan, pastikan anda mempunyai pakaian yang bersih. Seterika pakaian formal seperti kemeja, seluar slack atau baju kurung untuk membebaskannya dari kedutan.

 7. Berpakaian mengikut jawatan yang dimohon

  Pilih satu set pakaian yang sesuai dengan jawatan yang dimohon. Cadangan yang terbaik, pilih pakaian yang mengikut standard jawatan anda. Sebagai contoh, jika jawatan yang dimohon itu memerlukan anda memakai pakaian kasual perniagaan, pilih pakaian kasual ahli perniagaan untuk sesi temuduga.

 8. Berikan nota terima kasih setelah selesai sesi temuduga.

  Catatan terima kasih adalah kaedah yang baik untuk meninggalkan kesan yang kekal kerana penemuduga mempunyai kerana anda meninggalkan sesuatu untuk dikenang oleh panel temuduga. Sediakan sebilangan nota terima kasih sebelum wawancara anda. Sekiranya anda mengetahui sebelum sesi temuduga dengan berapa orang panel temuduga, pastikan anda membuat nota terima kasih yang sama. Tinggalkan setiap panel temuduga satu nota terima kasih sebelum keluar dari sesi temuduga

 9. Tentukan laluan terpantas untuk sampai ke tempat temuduga.

  Gunakan aplikasi mudah alih untuk memantau lalu lintas tempatan dan memetakan jalan tercepat ke tempat temuduga anda. Pertimbangkan waktu dan hari temuduga, adakah ada masalah lalu lintas di tersebut. Tentukan masa yang diambil untuk sampai ke tempat temuduga..

 10. Matikan telefon bimbit anda sebelum sesi temuduga dijalankan.

  Membawa telefon ke dalam sesi temuduga bukanlah satu keperluan. Sekiranya anda sangat memerlukannya, pastikan anda set dalam mode “Silent” atau mematikannya. Pastikan tiada getaran atau nada lain dari telefon anda sehingga menganggu sesi temuduga.

 11. Tidur secukupnya

  Pastikan anda mendapat rehat yang mencukupi sebelum sesi temuduga.

 12. Bersedia untuk pelbagai sesi temuduga

  Terdapat tiga jenis teras temuduga. Pertama adalah temuduga tingkah laku yang memberi tumpuan kepada bagaimana anda bertindak balas dalam situasi berdasarkan pekerjaan. Sebilangan besar soalan senario dan bagaimana anda boleh menanganinya. Kedua adalah temuduga pengalaman memberi tumpuan kepada pengalaman anda sebelumnya dan keputusan yang anda buat pada masa lalu. Temuduga ketiga adalah gabungan kedua-dua temuduga tingkah laku dan pengalaman.

 13. Pertimbangkan cerita berkaitan jawatan anda sebelum ini

  Penemuduga sering mengemukakan soalan yang mendorong anda untuk menerangkan situasi yang berlaku pada jawatan anda sebelumn ini. Ini memberikan mereka pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana anda bertindak balas sekiranya situasi serupa yang berlaku di syarikat mereka. Ceritakan benda yang positif berkaitan jawatan anda sebelum ini.

Sememangya seribu satu soalan akan muncul dan menganggu hidup anda sebelum anda menghadapi temuduga. Bagi yang ingin dapatkan lebih banyak tip berkaitan temuduga anda boleh dapatkan rujukan melalui link di bawah

Show More
Back to top button