Bisnes

Cara Pupuk Minat Anak Terhadap Matematik

Sambil membaca, sambil mengira, sambil menulis, sambil berseronok . . . 

HANYA DENGAN MEMBACA KAEDAH INI MEMBERIKAN PENDEDAHAN AWAL KEPADA MINAT BELAJAR MATEMATIK

“… Kebanyakan murid meninggalkan soalan penyelesaian masalah atau KBAT kerana tidak berminat membaca soalan yang panjang, fobia dan sudah mempunyai satu stigma bahawa soalan KBAT itu susah.

Ini menyebabkan perasaan fobia kepada subjek Matematik kerana merasakan Matematik subjek yang sukar…”

Salam bahagia, Saya Dr. Salbiah Bt. Salleh bersama dengan Cikgu Mohd. Fadli Salleh.

Jika anak-anak ketinggalan dalam penguasaan 3M, ia bakal memberikan kesan kepada jangka masa panjang. Impaknya dapat dilihat apabila masuk sekolah tahun 1 khususnya subjek matematik. Ini kerana matematik adalah soalan yang memerlukan kemahiran membaca dan mengira untuk menyelesaikan masalah.

Apabila 3M tidak dikuasai dengan sempurna, murid akan menghadapi masalah pemahaman dan kesannya tidak ingin mencuba untuk menjawab soalan penyelesaian masalah. Ini kerana mereka merasakan soalan tersebut sukar untuk dibaca, difahami dan diselesaikan.

Sehubungan dengan itu, minat untuk membaca, menulis dan mengira semakin terhakis kerana tiada motivasi untuk mengasah bakat dalam tiga aspek penting ini.

Nak Tahu Apa Yang Boleh Anda Buat Untuk Pupuk Minat Anak Terhadap Matematik Seawal 5 Tahun?

Penguasaan 3M juga akan memberi kesan kepada pemahaman penyelesaian masalah soalan KBAT. Kebanyakan murid meninggalkan soalan penyelesaian masalah atau KBAT kerana tidak berminat membaca. Ini kerana format soalan yang panjang sudah mempunyai satu stigma bahawa soalan KBAT itu susah.

Dan antara penyebab masalah soalan KBAT sukar dijawab adalah kurang buku yang merentas subjek dengan kata lain, kombinasi bahasa dan Matematik. Jika Matematik dapat dijadikan dalam bentuk buku penceritaan yang seronok dibaca, maka soalan KBAT berada di hujung jari. 

Anak-anak hanya didedahkan dengan buku cerita yang bersifat tertutup iaitu hanya memfokuskan kepada penguasaan membaca sahaja dan tidak menyentuh bahagian analitikal. Ini menyebabkan perasaan fobia kepada subjek Matematik kerana merasakan Matematik subjek yang sukar.

Saya Dr. Salbiah Salleh,  Guru di SM Sains Pasir Puteh. Merupakan pemegang Ijazah Kedoktoran bidang Pengukuran dan Penilaian dan berpengalaman mengajar selama 16 tahun. Saya juga berpengalaman membentangkan kertas kerja di dalam dan luar negara dan telah memenangi beberapa anugerah inovasi berprestij. Malah Ebook tulisan saya yang pertama, Marvel Maths mendapat sambutan hangat dari ibu bapa dan para guru.

Dan, Mohd. Fadli Salleh merupakan seorang Guru Matematik sekolah rendah berpengalaman mengajar selama 14 tahun. Beliau telah memenangi beberapa anugerah berprestij dan telah menghasilkan 5 ebook Matematik yang mendapat sambutan lebih dari 8,297 ibubapa.

Kami berdua telah sepakat dan bergabung untuk menghasilkan satu ebook khas untuk membuatkan anak-anak kita minat Matematik dan menunjukkan Matematik itu sebenarnya sangat fun dan best!

Disebabkan oleh hal demikian, kami berusaha untuk mengubah mentaliti anak-anak bahawa Matematik adalah kehidupan. Tidak pernah satu hari dalam hidup kita berlalu tanpa ilmu Matematik.

Maka oleh hal demikian, memperkenalkan…

MEMPERKENALKAN

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Satu-satunya buku cerita berkonsepkan “Story in Maths”. Ebook ini pastinya bukan buku cerita biasa yang hanya mengajar anak membaca dengan cepat dan tepat. Namun ebook ini berusaha menjadikan Matematik itu sangat dekat dengan hati anak-anak.

Saya cuba menterjemahkan bagaimana hakikatnya ilmu Matematik ini sentiasa berlegar dalam kehidupan seharian anak-anak. Akhirnya, anak-anak akan lebih berani berfikir, mengira, mencongak dan menulis perkataan yang betul. Selain itu, 5 tips menjawab soalan penyelesaian masalah ini belum pernah didedahkan kepada sesiapa.

Apa Manfaat Yang Anak-anak Dapat Setelah Habis Membaca ?

Ebook Matematik lain kebanyakannya menterjemahkan Matematik itu sebagai nombor semata-mata.

Namun ebook Storm – Story In Math ini mendatangkan kelainan luar biasa tentang Matematik. Ilmu Matematik bukan sahaja pintar kira-kira namun juga penguasaan bahasa, kemahiran menulis serta pembudayaan nilai yang mulia dalam kehidupan.

Buku cerita ini didatangkan dalam dua bahasa iaitu Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.

  • Anak-anak pasti teruja menghabiskan cerita demi cerita dengan ilustrasi dan gambar yang menarik. 
  • Selain itu, secara tidak langsung anak-anak akan melakukan pengiraan serta berusaha mengeja perkataan dengan betul. 
  • Akhirnya membawa satu perubahan dalam minda iaitu ayat Matematik yang panjang tidak semestinya susah tetapi ia adalah menyeronokkan sekiranya difahami dengan baik.
  • Anak-anak pasti teruja untuk menghabiskan kisah demi kisah dalam Ebook ini. 
  • Ilustrasi dan grafik yang menarik akan menimbulkan perasaan minat untuk membaca Ebook ini. Dan pasti, anak akan mengulangi membacanya lagi tanpa jemu.

Apa Yang Anak Anda Akan Belajar Daripada Stormath – Story In Math Ini?

Inilah dia teknik untuk anak-anak kita mengusai soalan KBAT dengan mudah. Mereka perlu fikir, mereka dibimbing untuk memberi jawapan tepat seterusnya mereka sendiri membina soalan berdasarkan jawapan mereka sebelum menjawab.

Anda akan dapat 4 Ebook yang bewarna dengan kisah menarik yang menerapkan nilai murni dan tauladan digabungkan dengan unsur-unsur matematik supaya anak anda mudah untuk belajar melalui teknik penceritaan dan pengiraan.

Anda juga akan terhibur dengan 3 rakaman video oleh Cikgu Mohd. Fadli Salleh dengan telatah dan gelagatnya mengajar yang mencuit hati untuk memudahkan pemahaman anak-anak.

Sangat bagus untuk anak seawal usia 5 tahun hingga 8 tahun.

Lihat kandungan preview dibawah. 

Storm in Math BM

Mengandungi 7 siri cerita Matematik yang berlainan. Setiap kisah memperkenalkan nombor, asas wang, asas timbangan dan juga asas ukuran dalam Matematik.

Watak yang berbeza direka untuk menonjolkan kelainan bagi setiap siri dan kisah ini merupakan kisah yang dekat dengan diri anak-anak. Contohnya Misi Ramadhan, Kisah haiwan di zoo dan juga hadiah hari jadi.

Setiap siri juga mengandungi soalan ringkas Matematik, memperkenalkan anak-anak kepada operasi matematik.
Akhirnya diselitkan juga pengajaran yang boleh dipraktiskan dalam kehidupan. Kemahiran yang akan dikuasai anak-anak melalui ebook ini ialah kemahiran membaca Bahasa Melayu dan mengira.

Storm in Math BI

Merupakan buku BM yang telah diterjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris.

Mengandungi isi kandungan yang sama.

Tujuan utama ialah memberi pendedahan kepada perbendaharaan kata Bahasa Inggeris yang lebih luas.
Kemahiran yang akan dikuasai anak-anak melalui ebook ini ialah kemahiran membaca Bahasa Inggeris dan mengira nombor.

Eja Dan Kira

Mengandungi 10 set latihan dalam bentuk cerita yang perlu dilengkapkan oleh anak-anak.

Cerita ini perlu disempurnakan oleh anak-anak sendiri dengan meletakkan perkataan dan nombor yang sesuai mengikut imaginasi dan pengetahuan mereka.

Kemahiran utama yang akan dikuasai oleh anak-anak dalam modul ini ialah kemahiran membaca, menulis dan mengira.

Eja Dan Kira

Ebook ini merupakan modul terakhir yang akan membawa anak-anak mengenali format soalan penyelesaian masalah dalam silibers Matematik dan peperiksaan sebenar.

Terdapat 5tips ringkas yang akan diperkenalkan.

Tujuan akhir ialah supaya murid akan membaca soalan dengan baik dan menyelesaikan soalan KBAT dengan betul

Video Satu : Pengenalan Tips 5 Jari

Apa itu tips 5 jari dihurai dalam video ini. Tips yang senang difahami oleh anak-anak seawal usia 5 tahun lagi.

Video Dua : Contoh Tips 5 Jari.

Video ini memaparkan contoh bagaimana nak guna Tips 5 jari dalam setiap soalan penyelesaian masalah dna KBAT. Sangat mudah dan senang untuk difahami.

Video Tiga : Contoh Buku Teks.

Dalam video ini, Cikgu Fadli memberikan beberapa contoh soalan yang terkandung dalam buku teks Matematik Tahun 1.

Soalan penyelesaian masalah berbentuk ayat dalam buku teks diselesaikan menggunakan teknik Tips 5 Jari dan ternyata ia lebih mudah difahami.

Berapa Harga Ebook Storm – Story In Math? (Hint: Bukan RM697)

Harga normal ebook Storm – Story In Math biasanya adalah RM199. Tetapi memandangkan ebook ini dalam tempoh promosi ini, saya nak bagi diskaun sebanyak RM659! Jadi anda perlu bayar RM40, untuk dapatkan 4 ebook dan kesemua 3 rakaman video. Tetapi  Hanya untuk 100 orang pertama yang bertindak pantas sahaja. Kemudian harga akan dinaikkan seperti dalam jadual berikut.

DAPATKAN SEKARANG! DENGAN KLIK GAMBAR DI BAWAH !!!

Anak-anak lebih mudah untuk belajar apabila ia menarik dan menyeronokkan. Tidak ada cara lain yang lebih berkesan hendak memupuk minat terhadap Matematik.

Mereka tidak boleh dipaksa kerana ia hanya mendatangkan kesan yang negatif. Minat itu perlu hadir secara semulajadi, barulah anak-anak akan lebih fokus dan mudah menghadam.

Kita sebagai ibubapa hanya perlu menyediakan satu laluan mudah untuk mereka ikut.

Kami sebagai cikgu hanya menyediakan alatan yang anda boleh gunakan untuk membimbing anak-anak untuk masa depan yang cerah.

Ikhlas,

Show More
Back to top button